Meteorologisk institutt.

Svar til Jan Per Styve / Skråblikk 13.08.

LESARINNLEGG: Værvarslingsdirektør Bård Fjukstad i Meteorologisk institutt svarer her på Jan Per Styve sitt Skråblikk «Ikkje regn med YR».

Kjære Jan Per Styve. Vi vil at du skal kunne kose deg med de solskinnsdagene som er igjen i sommer, så her er vårt svar og våre lovnader.

Vi skjønner godt at bedrøvelig sommervær kan sette sinnene i kok, og spesielt når man opplever at værvarslet på Yr ikke stemmer med virkeligheten. For at kronikkforfatteren og andre skal kunne stole på og regne med Yr, så vil vi forklare og forhåpentligvis rette opp noe av inntrykket. Værvarsling på Vestlandet er utfordrende og særlig om sommeren. Vi prøver ikke å unnskylde oss, men sånn er det. Ofte er det små marginer og små avstander mellom sol og regn når bygene dominerer, og sånn har det alltid vært.

Meteorologisk institutt har ulike varsler beregnet for ulik bruk. De fleste regner det som et gode, men det kan også føre til forvirring. Det aller mest detaljerte varselet finner du på Yr. Der er detaljeringsgraden mye større enn den noen gang har vært. Vi beregner været for hvilket som helst punkt i Norge, og med så høy oppløsning vi greier i våre datamaskiner.

Bård Fjukstad er værvarslingsdirektør ved Meteorologisk institutt. Foto: Meteorologisk Institutt

Værvarsler får du fortsatt både på radio og tv, og disse vil typisk omtale større områder om gangen, og kan beskrive et litt annet vær enn om man bare ser på et enkelt sted på Yr. Hvilket varsel man bør bruke kommer an på hva man skal bruke det til. Noe var kanskje bedre før, men vi er overbeviste om at værvarsling ikke var det.

Yr har også et nedbørvarsel eller «nå-varsel», hvor vi bruker værradarene våre til å beregne nedbøren de neste 90 minuttene. Når det er bygevær har de fleste stort sett god hjelp i dette varselet.

Om Yr har vært litt vel optimistiske og håpefulle på vestlendingenes vegne i sommer? Nja. Selv om det er en hyggelig tanke det, så er det sånn at våre værradarer trenger oppgraderinger en gang iblant, og i sommer blir værradaren på Bømlo oppgradert. Det har gjort at nedbørvarselet har falt bort eller hatt dårligere kvalitet i blant annet Bergen. De områdene som er mest berørt av dette, er de sørlige delene av Vestland fylke og lengst nord i Rogaland fylke. Det ville kanskje hjulpet litt på korttidsplanleggingen at dette varselet fungerte optimalt. Vi beklager at det ikke har vært tilfelle de siste par ukene.

Værvarselet kan aldri bli perfekt, men det stopper ikke oss. Vi jobber daglig med å forbedre det. Uten tilbakemeldinger fra brukerne våre går ikke det, så vi setter stor pris på engasjementet og kritikken vi får fra det norske folk.

Kjære Jan Per Styve. Med oppgradert værradar på Bømlo, så håper vi at du og andre vestlendinger tør å stole på oss igjen. Regn med Yr fremover.

For Meteorologisk institutt:

Værvarslingsdirektør Bård Fjukstad.